Interiören i naturmaterial

Av alla konstgjorda material som mänskligheten har uppfunnit är det fortfarande det materialet som naturen ger oss som är mest pålitligt. Trä, natursten och glas i inredning är innovationsarbete av arkitekten Sergej Jerofejev från S:t Petersburg.

Kunderna köpte ett timmerhus i ett av de stadsnära samhällena runt S:t Petersburg. De anlitade arkitekten Sergej Jerofejev för designutvecklingsarbete. Arkitekten hade designat kundernas lägenhet i staden därför var de övertygade om att resultatet skulle bli lika bra denna gång också. Enligt Sergej, var kunderna förmögna människor med hög status och han visste att den för mycket extravaganta, “kryddiga” och även trendiga interiören inte skulle passa i detta fall. Det borde vara en omodern, lugn, lite klassisk och felfri heminredning med naturmaterial.

Trä är ett naturligt och mycket känsligt material när man använder det i heminredningen. Bara ett litet misstag vid val av färgtoning räcker att träet skulle ”dö” under färgskiktet, bara ett litet missgrepp räcker att trästrukturen skulle bli överskuggad av den andra. Arkitekten valde antikvita färgtoner på träytorna vilket gav trästrukturen och dess mångfald en adlig känsla. Väggarna verkar synas liksom genom dimma och man kan knappt se det vackra talltimret. Ekgolvet och dörrarna är också blekta för att ge interiören kontinuitet. Färgpaletten blir ljusare med varje våning. Således är källaren (ett arbetsrum-bibliotek och ett turkiskt bad) dekorerad med mörkare färger medan ljust trä och stora fönster på den första våningen (ett vardagsrum, ett matrum och ett kök) ger denna mer ljus och rymd. Liknande färger och texturer hålls kvar på andra våningen, där privata rum ligger. Den enda lokalen som skiljs från helheten är hemmabionsrummet som ligger intill vardagsrummet där interiören skapas genom kontraster och starka färger. Lekfulla färger finns på fasadutsmyckningar också, de lila och ljusgröna samt de terrakottaröda färgnyanserna samspelar med landskapet runt omkring.

Projektägaren Sergej Jerofejev:
“Först och främst ville jag att ägarna skulle känna sig trevligt och bekvämt här. Huset har en homogen trästruktur. Därför är det mycket viktigt att inredningen skulle variera. Jag använde olika texturer och utsmyckningar, lekte med kontraster.”

Källa: www.salon.ru