Minimalism i ett timmerhus

Ett hus där hela väggen mot trädgården är av glas. Du står i kylan utanför och ser hur elden i kaminen “slickar” veden och en kopp varmt kaffe står på bordet och väntar på dig. Du tror dig höra veden spraka, känna lukten av rök blandad med doften av kaffet … Det är precis vad arkitekten har tänkt sig.

SALON: Michail, hur fick du idén att skapa just ett sådant hus?
“Detta är ett fritidshus, ett ”enhelgdags” hus. Det är härligt att komma hit för att koppla av efter arbetsveckan eller att ordna en fest tilsammans med goda vänner. Här kan man tillbringa en skön semester under den varma årstiden. Naturen är ett måste för friluftslivet och i detta hus finns det gott om den. Ja, just det, jag sa inte fel, jag menar just i huset. Interiören och trädgården utomhus är en helhet. För att skapa den känslan har jag använt en glasvägg som spelar en viktig roll för hela husets arkitektur och design. Denna konstruktion gör att utomhusmiljön tränger in i interiören. Det är ingen slump att reklammakare brukar använda ett trick att visa husinteriören med korta bildinslag på skog, berg eller trädgård. Momenteffekt. Det var också min idé. Ändå hade jag naturligtvis en arkitektonisk uppgift att bevisa att det traditionella ryska timmerhuset kan ha en modern interiör. Ett timmerhus behöver inte påminna om en gammal herrgård eller en sagostuga. Detta kan vara ett modernt hus. På grund av den begränsade längden på stockarna går det inte att skapa jättestora utrymmen dock blir rummen stora nog. Naturligtvis finns det olika trick, exempelvis förlängning av huset, dock får man inte överdriva detta för konstruktionen kan falla ihop. Således, den andra idén varför jag har gjort ett sådant hus kan formuleras på följande sätt: ett timmerhus är en modefluga.

S: Michail, berätta om husets planlösning.
- Man kan säga att huset har tre delar: en hall, en sal som omfattar köket, ett vardagsrum och ett matrum, ett traditionellt turkiskt terum med ett fritidsrum och en bastu intill samt ett sovrum (på andra våningen). Det finns också ett garage, dessutom ett sovrum för vakten ovanför. På grund av den ”överbelastade” hallen var det nödvändigt att trappan till sovrummet skulle vara “osynlig”, den skulle inte vara ”iögonfallande” och inte ta för mycket utrymme. Därför var jag tvungen att avsäga mig tanken om en massiv trätrappa som kännetecknar ett ryskt timmerhushus och ersätta den med en “lätt” träppa. Om du tittar på en sådan trappa i profilen ser du bara dess konturlinjer. Det ser ut som om den skulle hänga i luften. Jag skulle vilja berätta mer om det traditionella turkiska fritidsrummet. Detta koncept kommer från det turkiska huset: låga soffor med kuddar och mitt i rummet står ett podium för vattenpipan och brickan med teer och frukter. Det turkiska rummet i detta hus är ovanligt på grund av ett borttagbart golv vilket förvandlar rummet till ett SPA med hydromassagepool. Rumsgolvet har två skikt: en värmeplatta med en särskild ventilation i botten och plankor i massivek på toppen. Vi kan eventuellt kalla det för en massivek för den är behandlad med speciella medel och bränts i ugnen vid en mycket hög temperatur, vilket förändrar den molekylära strukturen av virket. Efter en sådan behandling ruttnar inte träet vilket är viktigt i ett rum med en pool. Det finns en separat eldstad med en sluten ugn. Den är byggd av tegel och täckt med en ljus färg vilket påminner ”en ugnstuga”. Det står en antikbyrå. Den indiska lampan av mörk halm kan också användas som skärm.

Projekthandledaren Michail Dautov:
“Man har alltid byggt timmerhus i Ryssland för de är fuktbeständiga och värmevänliga och naturligt vackra. När jag projekterade just detta hus ville jag visa att trä är ett modernt material som möjliggör byggandet i moderna konstruktioner. För att skydda huset brukade man tidigare klä byggnaden med en särskild träpanel som påminner om persienner på utsidan. Vi har använt denna teknik för beklädnad av innerdörrar och mellanväggar.”

Källa: www.salon.ru