Trästaket

Det är många som skulle kunna säga att trästaket inte är modernt längre. Det vore ett stort misstag att säga så eftersom med hjälp av retro-, land- eller Hausstil skapar man en lugn landsbyggdsmiljö som uppskattas av så många människor. Å andra sidan passar ett trästaket perfekt in i miljön och betonar de dekorativa inslagen i ditt hem.

Dekorativa fördelar

Trästaket är en perfekt lösning för inhägnad som betonar din husarkitektur. Om det finns någon veranda, vind eller fönsterluckor i trä skapar trästaketet runt huset en känsla av harmoni och helhet. Det är mycket viktigt att staketet skulle byggas på rätt sätt och i rätt stil. Det är just därför viktigt att anlita en professionell designer eller arkitekt. Dessutom ger han dig råd om träslag, färg, textur och hur du sköter staketet. Det bör nämnas också att det är viktigt att underhålla träet i staketet på ett rätt sätt därför att virket har sina egna egenskaper. Om du följer de anvisningar som behövs kommer ditt trästaket att behålla sin form och skönhet i många år.

Konstruktion av ett trästaket

Den enklaste och mest populära konstruktionen av ett trästaket består av stolpar och fundament. Staketfundamentet används för att skydda trä mot vatten och snö och stolparna används för att fästa staketelement på. Oftast gör man stolparna och fundamentet i samma material: betong, sten eller tegel. Trästolparna används i det traditionella trästaketet. Dock är sistnämnda lösningen inte så praktisk eftersom trä som grundkonstruktion har benägenhet att få skador fort. Välj mer tåligt material för stolpar! Då har du ett vackert staket i god kvalitet.

Vårt företag tillverkar staketelement som vi kan montera på stolparna som du har förberett själv.

Trästaketselement

De vanligaste trästaketselementen gör man i horisontella brädor som fästes vid stolparna. På dessa brädor spikar man fast brädor på tvären i önskat mönster. Staketets täthet och placering avgör inhägnadens robusthet och utseende i helheten samt skydd mot insyn.

Trästakets livslängd

Trästaket bör skötas och underhållas för att virket som det är gjort av skulle behålla sitt utseende och kvalitet så länge som möjligt. Idag kan man köpa en mängd av olika skyddsmedel som förhindrar träerosion och skyddar det mot nederbörd och mikroorganismer.

  • Att måla trästaket är det mest populära sättet att skydda virket. Målarfärg passar bra om du inte vill bevara naturträ. Var försiktig när du väljer målarfärg! Köp endast den färg som är lämplig för utomhusbruk och som garanterar att ditt staket inte kommer att se sämre ut efter 2-3 månader än innan du har målat det.
  • Att lacka trästaket. Om du vill bevara struktur av naturligt trä och ha ett vackert trästaket kan du lacka det. Träytan får ett slitstarkt och vattentätt skikt.
  • Lasyr. Lasyrfärg är ett ytbehandlingsmedel som man använder om man vill ge en färgnyans för träytan. Lasyrfärgen ger en skön färgnyans till träytan och skyddar den mot mögel och UV. Stryker du träet med lasyr måste ytan lackas.
  • Betsningsmedel. Färgbetser ger en önskad färgnyans till träyan. Med hjälp av betsning kan du måla över trästruktur och ådring eller göra dem ännu mer synliga beroende på om du stryker en eller flera gånger. Betsning är ett mycket effektivt ytbehandlingsmedel som skyddar trästaketet mot fukt, svamp och skadeinsekter.
  • Olja. Olja används så gott som aldrig som ytbehandlingsmedel för trästaket. Men för några år sedan, då det var brist på annan målarfärg, var det vanligt att använda oljan i vårt land. Fördelen med oljemedel är den att de skyddar virket mot nederbörd och är giftfria. Efter oljning kan ytan lackas eller målas.

Obs! Fabriksfärgat virke håller längre och staketet behåller sitt vackra utseende länge.