De vanligaste frågorna

 • De vanligaste frågorna

Människorna har bott i hus utan värmeisolering i många år. Även om timmerhusets energivärde är betydligt mindre än av tegel- eller betongshus, reglerar timret lokalens mikroklimat genom att naturligt ventilera lokalerna och hålla en stadig fuktighet. Eftersom uppfattningen av kylan beror inte bara på temperatur utan även på relativ fuktighet, kan man bo i ett oisolerat trähus på samma sätt som människorna gjort i många år förut. Vill man bo i ett timmerhus ständigt rekommenderar vi dock att välja lösningar som ska ge extra värmeisolering och ska skära ner bränslekostnader.

 

Timmerhus av handbearbetade stockar:

Produktlinje Natural

 

Timmerhus av maskinbearbetade stockar:

Produktlinje Residence
Produktlinje Living
Produktlinje Double

Nuförtiden behöver timmerhus inte se ut som en landsbygsdstuga. Ni kan välja en modell och anpassa både exteriören och interiören enligt egna önskemål. Ett timmerhus kommer att ha en atmosfär typisk för det slags hus men det är upp till er fantasi hur ni utnyttjar den. Här erbjuder vi några lösningar som kan påverka hur era hus kommer att se ut:

 • Hand- eller maskinbearbetade stockar: handbearbetade stockar behåller en unik naturskönhet medan maskinbearbetade stockar skapar ett intryck av ett mer ”civiliserat“ hus som anpassas lättare till modern exteriör och interiör.
 • Värmeisoleringen invändigt och utvändigt: om man värmeisolerar huset utvändigt behåller man timrets positiva inverkan för inomhusatmosfären och får dessutom mera utrymme för att skapa en exteriör som man vill. Stockarna inne förblir otäckta. Om man värmeisolerar invändigt får man möjlighet att skapa interiören som man vill enligt sin fantasi men då förlorar man timrets positiva inverkan på hälsan.
 • Fönster och andra interiördetaljer: inneatmosfären kommer att bero på fönsterstorleken, hur ljuset kommer in, vilka interiördetaljer man använder, hur man har planerat utrymmen, vilken typ av stockar det är och mycket annat.

Du fär gärna besöka vårt bildgalleri och läsa mer om trähusinteriör.

Interiören beror på din fantasi. Först börjar man med ett projekt: vad skulle du vilja ha? Ljus? Öppna utrymmen? Högt tak? Golv på olika nivåer? Trähusinteriörer kan man lätt anpassa efter sin fantasi. Virket skapar en unik atmosfär av sig självt och träväggarna sätter också sin prägel på interiören. Man behöver inte pryda träväggar med uppstoppade djur eller lapptäcken. Träväggar passar fint ihop både med klara färger och pastellfärger så du kan experimentera när du letar efter möbler, mattor och gardiner. Du kan kombinera trä med glas, dekorativa element i gjut- eller smidesjärn, med olika strukturspackel eller sten – allt beror på din smak och dina önskemål.
Mer interiörtips hittar du här.

Mått på ett timmerhus beror på dina behov. Precis som i vilken annan byggnad som helst ska man tänka på bärande väggar och projektplanera i enlighet med det, men vi kan bygga ett hus av sådana mått som passar dina behov.

Det skulle vara bäst att börja ställa sig några frågor:

 • Vem ska bo i huset?
 • Vilka behov husinvånarna skulle ha?
 • Kommer ni att ha gäster hemma?
 • Kommer det att vara ett hus för ständigt boende, en sommarstuga eller en jaktstuga?
 • Var planerar du att bygga huset?
 • Hur mycket pengar kan du spendera för detta?
 • Vilken interiör/fasad skulle du vilja ha?
 • Vad mer skulle du vilja ha vid huset (veranda, terass, tillbyggnader, bastu, m m)?

Besök olika byggmässor, bläddra i byggtidskrifter, besök dem som bor i ett timmerhus och tänk på vad du tycker om och vad du skulle ändra. Då ska man börja rita på papper och när man har fått en klarare föreställning om vad man vill ha ska man vända sig till arkitekt. Vi samarbetar med  AB Baltijos architektūra som har en stor erfarenhet med timmerhusprojekt.

Det är verkligen mycket som beror på dina önskemål. Om du vill ha ett timmerhus präglat av unik naturskönhet välj handbearbetade stockar. De tillverkas av virke av högsta kvalitet, varje stock bearbetas för hand, väggarna reses så att varje stock passar exakt på plats. Ett sådant hus bevarar alla bästa egenskaper. Å andra sidan ska man tänka på att maskinbearbetade stockar är mer universella och skapar en mer ”civiliserad“ miljö. Ett timmerhus av handbearbetade stockar är ett unikt hantverk medan ett timmerhus av maskinbearbetade stockar är en vanligare och ytterst praktisk lösning.

Allt beror på hur man isolerar. Gör man det utvändigt bevarar man alla goda egenskaper av ett timmerhus och skapar dessutom tilläggsisolering. För dem som vill ha en särskilt varm och naturell variant rekommenderar vi en dubbel timmervägg av maskinbearbetade stockar med värmeisolering i mitten (produktlinje Double).

Andra produktlinjer som behåller fördelar av ett timmerhus:

Det beror på många faktorer – det blivande husets komplicitet, mått och annat. Det tar oss oftast en byggsäsong.

Vi ger 5 års servicegaranti på alla timmerhus och elementhus, våra fönster, dörrar och andra träprodukter.

Eftersom virke är ”ett levande material” är det allmänt känt att det reagerar på miljön. Därför blir vägghöjden större på sommaren jämfört med vintern och väggarnas fuktnivå förändras – med andra ord kan man säga att stockar lever sitt eget liv. En viss stocksprickning är en naturlig process men en stock ska aldrig spricka på hela bredden om den torkats rätt. Sådana sprickor påverkar inte husets värmeegenskaper och är en naturlig del av ett timmerhus. Ett av de bästa sätten att undvika sådant problem är att bara använda moget barrträ som har torkats och bearbetats rätt. Sådant virke ”lever” utan att förstöra väggarna.

Trä är ett av alternativen när man väljer byggmaterial för sitt hus. Virke har sina fördelar och nackdelar precis som vilket annat material som helst. På sistone har intresset för trähus blivit mycket stort, särskilt i Västeuropa. Nya torknings- och träbearbetningsteknologier har tagits fram och nackdelen med trähus stör inte längre vardagen utan i stället vinner huvudargumentet – man ska leva i ett ekologiskt hus. Det mest ekologiska huset är ett timmerhus.
Elementhus monteras mycket snabbt och är ganska billiga (om väggarna är färdigproducerade på fabrik). De är minst lika bra som hus byggda i tegel. 
Timmerhus har en huvudfördel – en hälsosam livsmiljö. Luftfuktigheten håller sig på en lagom och stabil nivå och skapar en mycket hälsovänlig atmosfär. I ett sådant hus finns det inte så mycket damm i luften (med statisk spänning). En del kan tycka att huvudnackdelen är träinteriör. En del kunder oroar sig för träinnertak men numera finns det bra ljud- och slagisoleringssystem. En del har en obefogad rädsla för brand (fast egentligen kan man sätta eld på vilket hus som helst). Men ingen kan neka att trähus är bäst för hälsan.
Husskötsel är egentligen samma – man ska måla om huset vart femte eller sjätte år. Nya tillverkningsteknologier ger möjlighet att producera ytterst kvalitativa och lättanvändbara målarfärger.

Det varmaste huset ur fysikens synpunkt är ett elementhus med 20 cm tjock väggisolering t o m när man jämför med byggnader i block eller tegel med typiska lösningar av värmeisolering. En 20 cm tjock timmervägg har ett energivärde på ca 1. Detta motsvarar inte det litauiska byggregelverket även om det är acceptabelt i en del europeiska länder med liknande klimat just på grund av andra unika egenskaper som timmerhus har. Men man kan även bygga ett timmerhus med en dubbel yttervägg (av tunnare stockar) med en 10 cm värmeisolering.

Man ska ha kunskaper om träbygge precis som i vilket annat jobb som helst.

Elementhus behöver mer moderna teknologier och konstruktionslösningar men å andra sidan är de lättare anpassbara vad gäller arkitekturstil. Det är omöjligt att bygga ett bra elementhus på plats och på egen hand.

Väggplaneringen av timmerhus och konstruktionslösningar är baserade på forntida kunskaper. Dessa lösningar är optimala även vad gäller kostnader. Självklart måste man tänka noga igenom i förväg hur man ska anpassa moderna teknologier till de ärvda kunskaperna. Ett traditionellt timmerhus kan man bygga även direkt på plats – man ska bara vara kunnig.

I båda fall kan man flytta in direkt efter att huset är färdigt. Vi bygger av torrt virke och använder dessutom detaljer och material som kompenserar husets rörelser och sättningar.

Det kostar ungefär lika mycket eftersom ett elementhus behöver dessutom inre beklädnad.

Det finns inga begränsningar, bara ifall man vill instalera något slags tung utrustning (över en ton) på andra våningen. Då ska man i förväg tänka på en extra innertakskonstruktion.

Det finns många litauiska kunder som blir förvånade över vad långlivade trähus egentligen är. Timmerhus håller ännu längre. Huvudämnet under diskussionerna är ytterbeklädnaden. Stockar har en stor trämassa och därför håller de många år (över 100 år), man ska bara måla dem i tid. Ytterplankorna på ett elementhus ska man byta efter 40 år och då får huset ett nytt utseende igen. Under åren förändras egenskaperna av själva regelkonstruktionen nästan inte alls.

Det är enklare att rekonstruera ett elementhus. Dessa hus är också mer anpassbara vad det gäller arkitektur eftersom man kan välja mellan flera olika konstruktionslösningar. Det är svårare att planera och att rita ett timmerhus eftersom bärande väggar måste följa stricktare regler.
Kundrespons

Jag vill säga att vi verkligen är nöjda med material- och arbetskvalitet samt servicen. Varje stock ligger helt perfekt. Allt tillverkades enligt norska standarder och traditioner. Det fanns ingenting som skulle behöva ändras eller rättas.

Øystein Solberg, Norge

Era snickare är mycket flitiga. De försökte verkligen uppfylla alla våra önskemål under de 4 veckor då de monterade hus åt oss. Framför allt vill jag tacka era försäljare som var mycket vänliga och alltid villiga att hjälpa. Arbeta med dem är ett rent nöje. Jag rekommenderar Dolena UAB till alla som letar efter ett timmerhus i en hög kvalitet och till ett rimligt pris.

Elin Orrhaugen, Bio Pluss AS

Har du frågor om trähus?

Kontakta oss och vi kommer att svara på alla dina frågor.

!  Felaktigt ifyllda fält

Formuläret har skickats

Kontakta