Timmerbastur

Drömmer du om en bastu? Det är nog inte nödvändigt att förklara varför en bastu är ett skönt och hälsosamt sätt att spendera sin fritid. Däremot är det avsevärt mer komplicerat att planera och inreda en bastu.

Exempel på timmerbastur:

Timmerbastu Anglas (Engelsman)

Timmerbastu Anglas (Engelsman)

Mer

Timmerbastu Belgas (Belgier)

Timmerbastu Belgas (Belgier)

Mer

Timmerhus eller icke timmerhus?

Det är mycket skönt att bada i vilken bastu som helst. Men en timmerbastu har fördelar som ingen annan bastutyp har.

  • Hälsosam miljö: i hög temperatur utsöndrar barrträdsvirke inga hälsofarliga ämnen;
  • Naturell fuktighets- och temperaturkontroll: timmerbastu behöver ofta inte någon extra fuktighetsisolation. Timmerväggarna blir långsamt varma och utsöndrar värmen så småningom tillbaka in i bastun;
  • Naturell beklädnad: timmerbastu behöver inte ytterligare beklädnad eftersom naturella stockar skapar en mysig och trygg atmosfär inne medan utanför smälter de perfekt in i naturen.

Enklare betyder inte sämre

Även om urvalet av bastuutrustning är mycket stort numera rekommenderar vi att välja mer ”konservativa“ traditionella sätt att inreda bastun:

  • Bastuaggregat: till skillnad mot en järnkamin kommer ett kraftfullare aggregat som hettas upp långsamt att inte bara hålla en stadig temperatur i bastun utan även torka stockarna under vintersäsongen;
  • Ventilation: timmerbastu byggd av kvalitetsvirke ventileras av sig själv eftersom väggarna “andas” och drar långsamt in värmen som de sedan lika långsamt avger tillbaka in i bastun;
  • Projekt: fundera på vad ni ska använda bastun till och vilka lokaler ni kommer att behöva. Tre huvuddelar i bastun är: själva bastu, ett tvättrum och ett vilorum. Bastun behöver inte vara lyxig utan praktisk och bekväm.

Bastun behöver inte kosta mycket

En timmerbastu behöver inte kosta alla era besparingar. Om man bygger bastun av tunnare (120-140 mm) stockar kan man spara ganska mycket pengar och bastun kommer att behålla precis samma egenskaper som om den var byggd av tjockare stockar.

  • I en bastu av tunnare stockar känner man nästan inga värmeförluster eftersom man bara finns i bastun några timmar;
  • Inte tjocklek utan byggteknologier: bastuns energivärde kan man avsevärt höja upp till 30 % om man minskar väggtjockleken med 30 % vid knutarna.
  • En tunnare stock behåller alla goda egenskaper (från 9 cm).

Våra timmerbastur

Har du frågor om trähus?

Kontakta oss och vi kommer att svara på alla dina frågor.

!  Felaktigt ifyllda fält

Formuläret har skickats

Kontakta